Кламер БГ - Новини: Общинските жилища в София поскъпват със 73.9%

Общинските жилища в София поскъпват със 73.9%

България

|
Четв, 12 Май 2022г. 16:19ч.
Общинските жилища в София поскъпват със 73.9%

Общинските жилища в София поскъпват със 73.9%

Със 73.9 % ще поскъпнат общинските жилища в столицата, реши в четвъртък Столичният общински съвет с почти пълно мнозинство. Решението стана факт с 41 гласа "за" , 3-ма "въздържал се" и без "против",

Средствата от бъдещите продажби на тези недвижимости занапред няма да потъват в бюджета на София, а ще се връщат за развитие на съответните районни, в които са извършени сделките.

Оказва се, че последната промяна на цените на тези жилища е била през 2013 г., като квадратът е фиксиран на 680 лева за монолитно строителство и 485 лева за панелно. Сега, с предлаганата промяна, тези цени поскъпват съответно на 1182.52 лева и 843.42 лева или със 73.9%.

Общинските съветници аргументират избрания ръст с данни на НСИ. Те се облягат на официалната статистика към третото тримесечие на 2021 г., през което индексът на поскъпване на жилищата в столицата е 73.9% спрямо 2015 г. Умишлено не е избрано най-актуално поскъпване, за да запазят цените социалния си елемент.

"Одобрените от СОС цени на кв. метър застроена площ са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. Освен вида строителство, за базовата цена на всеки имот има значение зоната, в която се намира, изложение, етаж, наличие на складови помещения и др", коментира в четвъртък във фейсбук зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, който бе и сред вносителите на доклада.

Към момента над 1300 семейства, които живеят под наем в общинско жилище, са подали заявление в районните администрации за покупка на съответния имот. Вече се подготвя доклад с предложенията на районните кметове за продажба, който предстои скоро да бъде разгледан от СОС.

mediapool.bg